RETROMĚSTEČKO Pardubice, účast členů SDH Písečná

12.09.2020 14:00

O víkendu 12., 13. 9. 2020 se v Pardubicích konala tradiční akce RETROMĚSTEČKO.

Z Písečné vyrazilo do Pardubic několik skupin příznivců této oblíbené akce, někteří odjeli s předstihem již v pátek, někteří v sobotu brzy ráno (ještě za tmy) a na celý den, další se na RetroMěstečku ukázali jen na pár hodin, ale všichni spojoval společný zájem o historickou techniku, a to nejen tu hasičskou. 

Výstava s podtitulem „SETKÁNÍ HASIČŮ A BEZPEČNOSTNÍCH SLOŽEK“ obsahuje prezentaci historické (retro), ale i soudobé techniky vojenské, zemědělské, hasičské, k vidění jsou vozidla všech složek záchranného systému a městské policie, svoje zástupce tu má celní správa, vězeňská služba, zastoupena jsou tu vozidla hromadné přepravy osob, svůj obor tu prezentují modeláři a sběratelé ze všech možných odvětví lidské činnosti, ať už jde o hračky, oděvy, jízdní kola, elektrospotřebiče, atd. 

Z Písečné na setkání dorazila celkem 4 vozidla, z toho 3 s aktivní účastí a jedno jako doprovod zájemců z řad zejména starší generace našich sousedů. Aktivně se v Pardubicích předvedla „naše“ historická požární motorová stříkačka STRATÍLEK DS16 z r. 1938 a zásahové vozidlo STEYR 790 (CAS 27/2800/80/4x4). Privátně se na výstavě prezentoval i ZETOR 15 v majetku Jirky Kalouska. Tím doprovodným vozidlem bylo zásahové vozidlo DA FIAT Ducato.

Fotogalerie z akce je ZDE

Více o akci na www.retromestecko.cz

 

O akci samotné se na internetu dozvíte, že:

RETROMĚSTEČKO PARDUBICE je projektem pro celou rodinu. Seznamuje s tradicemi a úspěchy naší republiky napříč různými obory. Seznámíte se třeba s prací hasičů a integrovaného záchranného systému, bezpečnostních složek státu i firem působících na obranné platformě. Kromě toho se těšte také na auto – moto veterány, statická stanoviště, tankovou arénu, staré a dobové hračky, předměty i různou techniku a zajímavosti, které pyšně vystupovaly pod značkou Made in Czechoslovakia i okolních států. Návštěvníci se zde mohou pohybovat samostatně. Zpestřením je určitě možnost, techniku si doslova osahat, svézt se nebo si u konkrétního exponátu, nechat odpovědět na své otázky. Pro nezapomenutelný zážitek dětí, probíhá v prostoru areálu akce Superbojovka s Retráčkem o zajímavé akční i věcné ceny. RETROMĚSTEČKO… má i svůj humanitní podtext. Spolupracuje s nadacemi, které vám ukáží, jak se žije s handicapem nebo představí práci s asistenčním psem. Díky této akci se ocitnete ve starých časech, ale současně i v přítomnosti, kde najdete od hračky po tank téměř vše. Přesvědčte se sami! Stačí se vypravit jednou ročně, do báječného víkendu plného tradic a zábavy.

LaS